Sunday, February 16, 2014

Long silent....

salam,

Agak lama jugak tak menjenguk blog yang nyawa-nyawa ikan ni...

Beberapa bulan lepas ada membuat lawatan ke negara tanah besar selama beberapa bulan, langsung lupa nak update kat blog... Mungkin media sosiap yang lain banyak menguasai nafsu ini...ahaks...

First of all, alhamdullilah kerana organisasi masih lagi memberi peluang bercuti dalam menyiap thesis yang tak habis-habis ini. Makanya bercuti lagi la untuk tempoh 6 bulan, insyaAllah akan lapor diri pada Jun nanti, wlaupun hanya diberi kelulusan cuti bergaji selama tiga bulan sahaja. Apa-apa pun alhamdullilah di atas rezekiMu ya Allah.

Berlatar belakang perpustakaan Anhui University (Old Campus)
Sebenarnya ini merupakan lawatan kerjasama project diantara UK-CHINA, atau Stirling Uni - Anhui University. Tempoh projek ini adalah selama 2 tahun. boleh dikatakan semua students PhD area image processing di department puan blog akan terlibat. Satu2 sorang itu akan visit ke sana adalah selamat tempoh 6 bulan ke setahun. Tapi I cuma mampu bertahan kira-kira 3 bulan.... It is not easy to life alone by your own. Especially, away from cheeky Ammar n Anas....

Bilik accomodation yang disediakan oleh pihak Anhui University (China's pronounsation - Anda)
Service not bad, tapinya masalah besar dengan bahasa. Majority hanya memahami bahasa Mandarin, bahasa isyarat tangan dan bunyi pon dia org tak paham... Sabar jer la... Mungkin Anhui or Hefei ni berbeze dengan Beijing or Shanghai. By the way, tempat ini berhampiran dengan Shanghai hanya beberapa jam.

By the way, it is a new experience, meeting with new people even from different benua, different food, different taste.... and of course culture.

Latest, menjaga orang sakit, bergilir gilir demam dua beradik ni....
demam tapi mengidam Burger cos of toy jer...
End of story, see you in the next episode / season ;)

Sunday, March 24, 2013

Dikunjungi sahabat - Pulau Kapas


salam semua,

Agak lama jugak tidak bersiaran di blog ini. Al maklum la so many many many things happended lately since september last year.

By the way, I just coming back from winter weather place (Stirling). The cuaca so different dari Malaysia terchinta ni. Dan satu berita yang still on going kat Malaysia pasal kes Lahad Datu...

Cerita nyer nk bagi tahu, jumaat lepas (22 Mac 2013) sahabat aka jiran semada berumah tangga di Stirling ada datang melawat kami di bumi Terengganu. Kebetulan cuaca cantik, terik menghangat, kami bersetuju untuk merentungkan kulit yang tak berapa nak cerah ini di PULAU KAPAS.

Sahabat ini menetap di Stirling selama setahun and now dia org menetap di Sungai Petani, while the hubby work in USM.

Erm...

Last time empunya diri buat lawatan di Pulau Kapas is tahun 2001 or 2002 macam tu... Time itu darah manis sangat sangat... Yer la time belaja kat uni kan... gediks are there! Tutup bab tu...

As always layan gambar bukti menjejakkan kaki ke pulau kapas... Lama tak berjimba di sana, agak excited and syok jugak...

Berlatar belakangkan permandangan Jeti Pulau Kapas, Marang. Dari kiri: Puan zira, Ammar, Anas, Ummi  and kak  Nana (anak sedara napi aka nanny ammar n anas)

Selangkah sebelum menaiki boat.

Dan speed boat... muka cuak budak dua ketul tuh....



Done with the first round.... Kayaking, snorkeling, berenang di tempian...
Alhamdullilah, dengan kunjungan kawan-kawan dapat jugak kami tumpang bercuti... Misi masih diteruskan dalam mengejar, dikejar menyiapkan pengajian ini. InsyaAllah.


Wednesday, January 30, 2013

Routine as a mom, full time student, weekend housewife, a daughter, a sister

salam,

Tajuk kalau boleh nak ditulisnya semua yang tersirat tersurat.

Itu serupakan tanggungjawab dan tugas yang perlu dilaksanakan setiap hari setiap masa yang tiada cuti umum atau cuti khas. Dahsyat kenyataan itu...

As a mum,
Since back to Malaysia for temporary time of period, I announce myself as FULL TIME mummy. Why? Sebabnya, dari terbitnya fajar sehingga terpejam mata anak-anak barulah omaknya dapat merehatkan diri. Menguruskan dua org noty boys amat memenatkan. But still enjoy and love them till death! (means that bukan rungutan semata mata). Hari-hari mereka berdua akan pergi ke sekolah PASTI. So seawal jam 7 pagi harus kejutkan dia org. Tapi sebelum itu, omak nya harus bangun terlebih dahulu belek apa yang nak dibagi makan, panaskan air untuk mandi (sometimes, omaknya mandikan diri dulu), siapkan beg baju untuk nak pakai pergi sekolah dan selepas sekolah). Then, at 8.15am gerak ke sekolah.

As a full time student,
Only start my study time around 9.30 or sometimes at 10.00. Why? Saya hanya akan 'melepakkan' diri dirumah in law sementara menunggu utk pick up budak2 dari sekolah kul 12.30 nanti. Dah masuk rumah tu harus la bertegur sape, update itu ini, buat apa yang patut skit-skit. Beli n makan breakfast dulu. So hanya kira-kira dua jam sahaja diperuntukkan untuk focus or study. Dah bosan stress mengadap, kena ambik penyapu, sapu sampah skit. Lepas ambik budak2 uruskan dia sampai makan, then sambung buat kerja skit. Normal nyer yang betul-betul dapat kerja kira-kira sejam setelah 3 jam peruntukkan duduk dan bangun (ni kes budak melalak).

As a weekend housewife,
Ni nak kata time to chill and relax pun tak sure. Part mengurus anak-anak je la yang dapat rilex sikit pun. Biasa time cuti sibukkan diri mengemas, menyapu rumah, lipat baju. And of course melayan aka service suami. Ini belum lagi dikira jika kena hantar dia ke Kerteh. Dah burn sehari... Tapi suka jer sebab dapat keluar dari kepompong.

As a daughter and sister,
Tugas yang ini tiada lah berat mana since dah berumahtangga, but still nak kena ambil tahu, macam contoh, kesihatan dia orang, siapa yang jenguk. Al maklum la tinggal berjauhan ini. Membuak-buak hati nak blk jenguk dia org. Apakan daya, tanggung besar di atas yang perlu dilaksanakan terlebih dahulu.

---------------------------------------------------------------------

Buat masa ini, komitmen terhadap perlajaran masih lagi kritikal, insyaAllah akan berakhir tidak lama lagi. Sometime, nak predict untuk masa depan ini takut sebenarnya. Hanya berharap dan doa semoga yang baik-baik sahaja di masa depan.

Semoga Allah sediakan dan tunjukkan jalan yang selurus-lurusnya untuk hambaMu yang sangat-sangat memerlukan hidayah dariMu.

Dah azan subuh pun kat bumi Terengganu ini. Selamat beribadat kawan-kawan!



Thursday, November 22, 2012

I'm a paranoid

salam,

Hari ini sungguh sungguh la paranoid dan missing them till death. So much things happen around, especially when watching kids have been killed in Gaza.

Tambah parah de plak org tag gambo baby anas... Baby la sangat, well, for a mother, anak-anak dia sentiasa a baby forever....

Marilah tatap gambar mereka bersama-sama....



Tadi baca berita dekat Metro yang pasal budak umur 13 tahun bernikah dengan budak umur 19 tahun... Semalam baca imagina macam kanak-kanak yang duk main pasir n lari lari dekat depan rumah tu... Sekali hari ni tengok gambar pasangan ni... patut la dah nak kawin sangat-sangat dah tak macam kanak-kanak lagi.... Semoga berbahagia dan bersabar.

Chow... sambung berjuang!
 

Penulisan artikel jurnal

salam,

Entri kali ini hanyalah sekadar melakarkan rungutan sahaja.

Tadi semasa menunggu air masak untuk membancuh milo, berborak la dengan seorang student PhD in Math. Macam biasa bertanya khabar dan borak-borak ilmiah.

Merujuk tajuk di atas, dia sekarang ni baru selesai menulis artikel jurnal. Bak kata sahabat di Bristol, aritikel yang berwasit :D sambung cerita, dia merasakan dia mengambil masa setahun untuk menulis satu journal paper. Surprising me (not really actually). Cumanya, engkau yang native speaker pun ambik masa setahun nak menjiwai dalam penulisan, yang haku ini melayu sejati yang english writing ntah apa-apa ni mau nyer 3 tahun kot.... We end up laughing jer.... So balik ke bilik sendiri, pikir... Patut la aku dah 3 bulan mengadap untuk siapkan journal paper ini tak habis-habis lagi.... Ooohhhh....

TAPINYA....

Masa dah tak panjang, hanya sekitar setahun lebih sahaja lagi... Scholarship hanya sampai tahun depan jer.... Doakan kita kat sini yang sedang bertempur, juga tak lupa pejuang-pejuang di bumi Palestine.


اللّهُ أكبر اللّهُ أكب

Wednesday, November 21, 2012

Halwa telinga....

salam,

Dengar, hayati, praktik. SubhanaAllah! Plus, hansem jugak penyanyi nyer ;)

Farid Sanullah - Don't Forget Allah


 

Tuesday, November 20, 2012

Cara berkesan untuk menjadi seorang yang 'bijak'

salam,

Selamat bersua setelah sekian lama menyepi. Sepi bukan hanya men low profile kan diri tetapi lebih kepada sedang berusah untuk bangkit dari permasalahan dunia (cewaahhh)

But today, I want to share about

How to Become a More Effective Learner


taken from http://psychology.about.com/od/educationalpsychology/tp/effective-learning.htm

Tips atau kaedah yang terbaik untuk meningkatkan keupayaan ingatan. Bukan hanya untuk pelajar tua seperti kita ni, tetapi untuk semua orang. Biarlah seseorang tidak kisah pendidikan, tapi jauh sudut hati mereka tetap mahu untuk memilik daya ingatan yang tinggi. Oleh yang demikian, di sini dikongsikan sedikit ilmu yang diselak dari otak Internet untuk rakan-rakan.

1. Tingkatkan pengetahuan asas - mempertingkatkan daya fokus, elakkan daripada suasana yang tertekan dan penstrukturan waktu belajar anda. Sebagai ulasan, haruslah kita melakukan aktiviti sampingan or iklan supaya suasana tertekan itu dapat dielakkan. Contohnya, menjengah ke ruangan beli belah di alam maya atau menonton drama adam & hawa......

2. Teruskan proses pembelajaran dan belajarlah perkara baru setiap hari - Ikut pada artikel tu dia suruh belajar bahasa baru. Tapi untuk diri ini, rasanya kita belaja perkara yang diluar skop seharian kita. Contohnya, kita belajar mengenai komputer, so tambah ilmu lain dengan ilmu memasak ke :D

3. Pembelajaran dalam pelbagai kaedah - ini macam selalu kita belajar sambil dengan muzik, apa kata berkali kali korang cuba belajar dengan mendengar alunan Al-Quran. InsyaAllah, jiwa you all lebih tenang.

4. Tunjuk ajar apa yang diperlajari kepada orang lain - ini merupakan kaedah yang paling efektif. Sebab apa, sebab kalau tak dapat nak memberi tunjuk ajar, means that you all sendiri pun tak faham apa yang telah dipelajari. Berdasarkan kepada pengalaman hidup diri sendiri, pemahaman sesuatu subjek tu lebih terkesan apabila perlu menyampaikan subjek itu kepada anak murid. Masa time belajar dulu bukan tak belajar tapi tak lekat, maybe sebab banyak mengutuk mengeji pensyarah kot.. tet.....

etc....

Lain-lain itu korang klik pada pautan yang telah diberikan di atas. Kita kena sambung kerja-kerja kita pulak. Ader masa nanti insyaAllah cuba sambung.

Sebelum beredar, tatapilah gambar empunya blog... Very recently taken this photo.

Eiffel tower, Paris


Wednesday, September 5, 2012

Miswak

salam,

Mari sama-sama mengamalkannya....

Usage of Miswak

The use of Miswak is a means of purifying the mouth and is pleasing to Allah (The Exalted).
Sunnah of All The Prophet’s (upon them all be peace)
The Miswak is a stick by which a person cleans the mouth. This is a great Sunnah of the Messenger of Allah (may Allah bless him and grant him peace). It is also a Sunnah of all the Messengers of Allah (upon them all be peace), for they used the Miswak.
Abu Ayyub Ansari (may Allah be pleased with him) narrates that four things are the Sunnahs of all the prophets (upon them all be peace) 1) Circumcision, 2) To apply fragrance (Itr), 3) To use Miswak, 4) Marriage.
Seventy Extra Rewards For One Salaah
‘Aisha (may Allah be pleased with her) has reported that,
“The prayer before which the Miswak is used is seventy times more excellent than that before which it is not used.”
Ibn Abbas, ‘Ali and Ata (may Allah be pleased with them all) state that,
“But it increases to 99 or 400 times.”
This reward is based on sincerity, the more sincerity you have the more reward you get, it may be that you can get 70, 99 or even 400. Subhanallah!
Many Other Benefits
Abu Darda (may Allah be pleased with him) states that,
“Make Miswak a must do not be headless as there are twenty four benefits in Miswak, the greatest benefit is that Allah (swt), becomes pleased, there is increase in wealth, it freshens the breath, it strengthens the gums, it relieves headaches, it relieves toothache and due to the light from the face and teeth the angles shake hands.”
Ali, Ata and ‘Abdullah ibn ‘Abbas (may Allah be please with them all) state that Miswak strengthens a person’s memory, cures headaches, relieves the veins in the head, it gets rid of phlegm, strengthens the eye sight, keeps the liver healthy and helps digest food, increases intelligence, helps increase in family, lineage stays healthy in an old age, strengthens the stomach, purifies the heart, when exiting the Mosque the angles walk behind the person, the Prophets’ make supplication of forgiveness for the person, the Shaytan is displeased, the difficulties of death become easy and one remembers the Shahadah, when the angel of death comes to take the soul he will come as one of your friends and in some narrations it states he comes in the form when he takes the soul of a Prophet, you will get the book of deeds in the right hand, cross the bridge of Pul-Sirat with the speed of lightening, peace in the grave, if a person forgets to use the Miswak who has a habit will still be rewarded, and the doors of paradise are opened for that person.
‘Ali (may Allah be pleased with him) states that,
“The Miswak increases the memory and rids phlegm.”
The doctors say that the reasons for spots in the mouth are due to heat and acid from the liver and bacteria that is created in the mouth. One should use a Miswak as the saliva that is created from using the Miswak rids the illnesses.
On Awakening
‘Aisha (may Allah be pleased with her) narrates that the Messenger of Allah (may Allah bless him and grant him peace) said,
“Never woke from sleeping at any time of the day or night without cleaning his teeth with a Miswak before performing ablution.”
To perform Miswak after sleeping when one awakes is a Sunnah. Whilst asleep the bad odours from the stomach comes towards the mouth which is why the mouth smells. With the blessings of this Sunnah the mouth will be cleansed.
On Entering The House
When the Messenger of Allah (may Allah bless him and grant him peace), intended to recite the Qur’an or sleep, he would use a Miswak. He did the same when entering the house. ‘Aisha (may Allah be pleased with her) said that,
“The first thing that the Messenger of Allah (may Allah bless him and grant him peace) did on entering the house, was Miswak.”
Part of Ablution
Hassan bin ‘Atiyya (may Allah be pleased with him) states that,
“Ablution is part of faith and using a Miswak is part of ablution.”
The Emphasis 
Abu Hurayrah (may Allah be pleased with him) narrates the Messenger of Allah (may Allah bless him and grant him peace), said that,
“If I had not found it hard for my followers or the people, I would have ordered them to clean their teeth with Miswak for every prayer.”
Importance of Miswak
Allama Sha’rani (may Allah have Mercy upon him) states that,
‘Once Abu Bakr Shibli (d.334 A.H.) (may Allah have Mercy upon him) was in need of a Miswak at the time of wudhu, he looked for one but could not find one. He spent a Dinar and bought one and used it, people said, ‘You have over spent, can you buy a Miswak this expensive?’ Abu Bakr Shibli (may Allah have Mercy upon him) replied, ‘This world and all its contents in front of Allah (The Exalted) is not even compared to a mosquito, what answer will I give on the Day of Judgement when Allah (The Exalted) asks me, “Why did you leave the Sunnah of my beloved? The wealth that I gave you which (in front of me) is not equivalent to a mosquito, you did not spend it for this Sunnah?””
Miswak a Great Sunnah
‘Aisha (may Allah be pleased with her) said that,
“He passed away in my house, on my day, between my chest and throat. And at death Allah (The Exalted) joined my saliva to his. For when my brother ‘Abd al-Rahman entered carrying a Miswak in his hand, he (the Prophet) began to look at it, and I knew that it pleased him, so I said; “Shall I bring it to you?” Yes, he nodded, so I handed it to him. He put it into his mouth, but it was too hard for him. “Shall I soften it for you?” I asked. Yes, he nodded, so I made it soft. And by him there lay a leather vessel containing water into which he started dipping his hand, saying, “No deity is there except Allah! (The Exalted) truly death has agonies!” then he lifted up his hand and said, “The Highest Companion! The Highest Companion!” and I said, “So by Allah! (The Exalted) he will not prefer us.”” ‘Inna Lil-La-hi Wa-inna Ilay-hi Ra-Jioon.’
Even on the death bed the Miswak was a beloved Sunnah of the Prophet (may Allah bless him and grant him peace), because it pleases Allah (The Exalted). Let us grasp hold fast to this Sunnah, we brush our teeth anyway, why not use the Miswak too as you can carry the Miswak with you as there is no need for paste, as the Miswak comes form a tree which has natural benefits and you can use it whenever you want, after eating, before entering the house, etc.
Cure For Illness
‘Aisha (may Allah be pleased with her) states that,
“There is a cure for every illness in Miswak besides death.”

Allama Amjad ‘Ali writes in Bahar-e-Shariat that, “The scholars state whosoever has a habit of using the Miswak, then at the time of death they will (be blessed with the) reciting of the Shahadah"
How to hold the Miswak
According to ‘Abd Allah ibn Mas’ud (may Allah be pleased with him) hold the Miswak in the right hand so that the small finger is below the Miswak and the thumb is below the tip and the other fingers are on top of the Miswak. Do not hold it in the fist as there is a chance of illness.
Shaykh Ahmad Raza Khan writes; “To keep the teeth healthy, a deed has been practised by the scholars, that is in the first cycle of the Witr prayer recites Surah Nasr , in the second Surah Lahab and in the third Surah Ikhlas .”
Manners of Miswak
1. The Miswak should not be too hard nor too soft.
2. It be from trees such as Zaytoon, Peelu or Neem and not from a fragrant tree.
3. Rub the Miswak on the gums at least three times and dip it in water each time.
4. If the finger is to be used instead of the Miswak, then the upper and lower jaws on the right side are cleaned with the thumb and the left side is cleaned similarly with the index finger.
5. Put the Miswak upright when not in use.
6. There is a chance of becoming insane if placed on the floor.
7. The Miswak should be no thicker than the little finger and longer than the hand span as the devil sits on the end if longer. It is not a problem if less than a hand span but not too short that it is difficult to use.
8. Imam Shafi said, ‘cleansing the teeth increases wisdom’.
9. Use the right hand to perform the Miswak.
10. Clean at least three times.
11. Do not perform the Miswak in a up/down motion but use it from right to left as there is a chance of damaging the gums.
12. It is disliked to use the Miswak in the toilet.
13. Do not use it whilst lying down as there is a chance of bad temper.
14. To perform Miswak in wudhu is an emphasized Sunnah (Sunnat-e-Muakeda).
15. Miswak is Sunnah for ablution and not for Salaah.
16. Do not throw away the Miswak or the bristles away but bury them.
17. Use the Miswak from one end and not both.
18. Women can also use the Miswak.
19. One who uses the Miswak gets five rewards for each tooth.
20. The companions would keep the Miswak on their ears even at the time of journey.
21. Cut the bristles (tip) of the Miswak every 1-2 days and start fresh by biting to make it soft.
22. It is permissible to use Miswak whilst fasting. However, it is not permissible to use a flavoured Miswak nor is it permissible to use toothpaste, when the taste enters the throat breaking the fast and it is wajib (necessary) to be made up. However, if it does not go down the throat it is Makrooh (disliked), but one should abstain if there is no need to do so.
23. It is Sunnah to use a Miswak on the day of Jumu’ah.
24. According to a hadith, the use of Miswak will gain a person the reward equivalent to the number of new Muslims that revert until the day of judgement.
25. To use the Miswak after eating, one will gain the reward of freeing two slaves.
Other times when the usage of Miswak is Sunnah
1. For the recitation of the Holy Qur’an.
2. For the recitation of Hadith.
3. When the mouth emits bad odour.
4. For teaching or learning the virtues of Islam.
5. For making remembrance of Allah (The Exalted).
6. Before intercourse.
7. After entering one’s home.
8. Before entering any good gathering.
9. When experiencing pangs of hunger or thirst.
10. After the time of Suhoor.
11. Before meals.
12. Before and after a journey.
13. Before and after sleeping.
May Allah (The Exalted) give us the ability to practise this beautiful Sunnah with sincerity, Ameen.


source: http://www.zikr.co.uk/content/view/50/90/

Monday, August 20, 2012

Aidilfitri 2012

salam aidilfitri,

Semalam kami kat sini buat celebration aidilfitri dekat garden university atau lebih tepak laman depan rumah puan Norhuda.....

Ni picture famili untuk raya 2012:

jugak diselitkan menantu pilihan ;)
Hari ni dah day 2, tapi beraya di opis, since takde apa2 dh nk dibuat kat rumah. aku pandang ko, ko pandang aku, kalau cakap lebih-lebih dosa lepas aidilfitri plak.... hehhehe

ni plak gambo untuk hari raya ke 2:

nak match kan shape line kuning tu ke gambo yg kaler purple tu....
oleh yang demikian, selamat menyambut hari raya untuk keluarga di Malaysia. InsyaAllah 2012 merupakan hari raya terakhir di bumi Stirling. sesungguh jauh disudut hati ni adalah sangat sedih. Terlalu indah memories di bumi Scotland, dengan kawan-kawan yang bersusah senang bersama, anak-anak yang nejoy dengan environment and they learnt a lots here (even dia orang tak tahu makna hari raya, no duit raya, just a small gathering)...

Selamat hari raya, maaf zahir batin dari Rozniza Ali, di bumi Stirling, Scotland, UK. Jumpe raya 2013 di Malaysia, jika diizinkan oleh Allah S.W.T.

Thursday, August 16, 2012

a picture delivered everything ;)

aura raya...

salam ramadhan,

sedang melayan suria.fm kat sini --> http://www.suriafm.com.my/onlineplayer/index.html

syok jugak sebab dia pasang banyak lagu raya yang lama-lama tuh... kalu lagu raya yang baru ni tak tau pon apa ke maksudnya... tapi kalau ct nurhaliza suka dengar :D

anyway, selamat hari raya maaf zahir batin atas silap salah yang tersurat dan tersirat....

Friday, August 10, 2012



baru terdengar lagu ni kat radio era semalam, macam best plak muzik dia... cari kat youtube tgk lirik, ok la takde apa2 yg sensor ke apa ker... cumanya official video dia jer, tp biasa la untuk orang macam dia ni kan.... so kita upload video clip yang ader lirik sebab dia menampakkan muka je.....


Thursday, August 9, 2012

Iftar BBQ

salam ramadhan,

Tinggal beberapa hari je lagi untuk menyambut hari kemenangan berpuasa... Tiada persiapan istimewa seperti biasa, of course excited nak raya cuma nya tak de kalut nk prepare itu ini, mungkin environment yang buatkan jadi begini...

Tapi kan, macam best plak, belanja untuk raya pun tak perlu bimbang berapa banyak bakal dihabiskan...

Merujuk pada tajuk, hari ini sempana cuaca panas memancar di bumi Stirling, kami malaysian kat sini berpakat buat iftar bbq.... mesti korang pelik kan, nape macam jakun sangat dengan cuaca ni, sedangkan sekarang ni time summer. Untuk makluman, kami di Scotland tak sama keadaan dengan mereka yang berada di belah England. Kawasan kami ini sentiasa sejuk, kalau ader matahari memancar tidak bermakna cuaca itu panas.... Even hari ini pun, matahari memang terik tapi berangin sejuk.. Suhu pun sekitar 17c jer.. Tapi kami amat bersyukur sebab jarang nak dapat matahari, kulit pun jadi tak elok sangat... Tapi for me, elok plak tak nak naik jerawat, sebab kulit muka bertukar jadi kulit kering.... What a magical that the creator give to me.... alhamdullilah

Ni dia, gambar-gambar tapi tak banyak since dah nk berbuka... time tu dh kul 9pm, berbuka hari ini pukul 9.12... lepak kat rumah kawan sampai jam 12pm.. raya sungguh budak2 ni sebab dapat tidur lewat...

antara menu potluck, menu istimewa dari puan niza is nasi goreng telur :D (laku jugak okeh)

tukang bakar....
Senang nak organise apa-apa sebab komuniti kecik dan tak banyak kerenah... Kat msia bleh ke nak ber potluck sentiasa, hehehehe... Kalau kat bilik tutor tu mungkin la akan terjadi....

Selamat menjalani ibadah puasa!


Sunday, August 5, 2012

Kuih raya siri I

salam,

Selamat berpuasa!

Alhamdullilah, hari ini kembali menyambung puasa, setelah tergendala beberapa hari lepas.

Projek hari ini ialah membuat kuih raya kacang.... Resepi simple jer menggunkan bahan yang apa available dalam rumah ni.... Buat satu adunan jer.... Jadi lah buat hilang berharap nak makan kuih raya...

Dipersembahkan kuih hasil terapan anas and ammar....

Kuih kacang warna warni pelbagai bentuk 
Hari ni potluck berbuka di teratak flat ambe, menu dr napi corner is Nasi Ayam... mak x masuk campur.... Cuti dari dapur untuk 2 hari......

daaa....



Wednesday, August 1, 2012

Satu lagi paper selamat lepas!

salam,

Alhamdullilah, satu lagi paper utk publication selamat lepas. Tak lena tidur semalam okeh, dah la travel grant fellowship yg apply tu tak lepas. Yang tu okeh, la fair enough, since obviously I'm no from develop country (merujuk pada tempat belajar sekarang). Tengok senarai, ada 5 malaysian dari universiti tempatan. Nanti ader la kekawan nak borang melayu kat sana ;)

Problemnya, nak kn mikir mana nk cari travel grant, since department hanya willing nak support untuk separuh je kot dari kos keseluruhan conference ni. huhuhuu.

dia bagi 15 hari je untuk full paper. Hari ni ngan sok dh burn full days ka Napier Uni, by 7 aug, sv aqua tu dh nk fly ke vietnam utk 3 min... pengsan..........

Pasal paper tu, ader 5 orang reviewer, dan 2 org dari ni bagi negative comments :D
(gelak bermakna) kemudian2, la reveal apa komen yang reviewer tulis tuh....

apa-apa pun alhamdullilah, cumanya macam mana nk menjawab dengan data yg amat-amat sedikit ni.....

nak bersiap-siap ke edinburgh plak, this time drive (manual car) sesorang je kat kota besar, hopefully semuanya smooth, insyaAllah.


Monday, July 30, 2012

Apa la nasib hari ini

salam,

Selamat berpuasa!

Hari ini diistihar bendera merah setelah berpuasa selama 17 jam..... huhuhu... langsung takde signal nak angkat bendera.... fuh.... terasa sayang nyer....

Anyway, saat mulai ketahui jam 20.11, dan akan berbuka puasa pada 21.28.... bayangkanlah.....

A good side is, rabu dan khamis ni ader writing course dekat Napier University, by the time registration itu hari, mintak halal food as dietary requirement, then organiser kata beres.... So takde la membazir makanan tu kan....

Persoalannya, mampu nak makan depan khalayak ramai? erm.....

Sekian sahaja, nak pegi rasa lauk, cukup rasa ke tak....

Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan Kareem

salam,

Memula kita ucapakan selamat menjalani ibadah puasa... Selagi lagi bersyukur dapat menjalankan ibadah puasa buat kali ketiga di bumi Stirling, walaupun perlu berpuasa selama 18-19 jam. Niat kerana Allah, insyaAllah dipermudahkan...

Random update jer untuk beberapa hari yang lalu untuk ingatan di masa depan ;)

terpaksa beli anak angkat (fireman sam) tu untuk dah alihkan perhatian dia dari main 'baby' seriau dgr panggil baby....


Buat lawatan ke Glasgow untuk membeli stok bahan mentah nak masak sempena puasa, juga melepas hawa mengidam makan....  Kami makan benda alah ni...
kalau kat KL nun, tak heran pun nk masuk kedai, rela pegi makan tempat lain.... jadi lah buat pelepas hajat


Day 1 ramadhan, alhamdullilah. Tak penat dan terasa sangat mungkin semangan berkobar kobar kot... Tapi orang sebelah bantal tu lembik sebab dia miss sahur....

Day 2, ok jugak, cuma letih skit... Berbuka dekat rumah jiran yang buat potluck, makan mewah macam dekat hotel... kekenyangan sampaikan sahur x mampu nak telan apa apa lagi dah.

Day 3, Potluck kat rumah patik plak, memula mengajak seorang tetamu single, pastu ajak-ajak semua, meriah skit, lagipun weekend kan..... Puan rumah masak nasi lemak berlaukkan sambal tumis ikan makerel.. Tiada gambar bukti, sebab lepas masak tidur, bangun bila tetamu sampai... Air, tuan rumah yang buatkan, sebab muka bini dah macam singa kelaparan bangun tido...

Day 4, Perangat lauk balance yang pot luck day 2 dan day 3. Cuma tambah sayur sawi goreng ngan butter prawn.. Ni pun consider mewah jugak lauk sebab lebih dari dua jenis lauk berbuka :D

Day 5 (hari ini), panas plus travel dari stiling ke Glasgow, Glasgow ke Stirling (lawatan ke rumah main supervisor)... penat adalah tahap melampau. Alhamdullilah, target urusan selesai. On de way nk tgu bus balik ke university, singgah beli nasi briyani n kebab untuk berbuka. X larat nak angkat kaki dah rasanya.....

Sok, tak tau la apa rancangnya.... Tapi rasanya, makin hari makin kurang makan, itu antaranya mengapa cepat lebih kot. Macam x kuasa nk makan banyak, penuh je perut ni, nak kata minum air banyak tu tak de la, sebab air tebu ke soya ke memang tak de dalam senarai menu. Nak kena pikir ni macam mana nk tambah selera makan.....
Ampun maaf dipinta sempena menyambut bulan penuh berkat ini.... Selamat berpuasa!!!

Tuesday, July 17, 2012

Convocation or Graduation

salam,

Korang buleh spot tak any different between these two words? Kisahnya, hari ini borak petang dengan anak-anak ikan EU ni... Yang sorang ni dh abis phd so tanya la next year kan you punya 'convocation'... Ader la dalam 3-4 kali nak kena ulang word tu... Aku dah rasa pelik or salah sebut ke, tahu tahu jer la... Skali tu anak ikan sorang lagi browse kat net, YER BROWSE CARI APA PERKATAAN YANG AKU SEBUT NI....

Makanya mengeja dan mengulang sebutan berserta description yang cuba nak disampaikan... Sekali tu dia mention pasal graduation. Lepas tu kata sama la convocation and graduation. Mat saleh kata, oh....

KAMI TAK PERNAH GUNA PERKATAAN CONVOCATION, EVEN WE DO NOT KNOW ABOUT THAT WORD... can you feel, how i'm feel? Awesome!!!!

Let define apa beza dua perkataan ni, according to wikipedia:

Convocation: specifically to the entirety of the alumni of a college which function as one of the university's representative bodies

tak paham definiton yang pertama tu (sbb aku pon x clear jugak), so tgk plak explanation seterusnya:
can hold general meetings, at which any alumnus can attend.

Graduation:  ceremony that is sometimes associated, where students become graduated.

Makanya, kita kat Malaysia selamanya ini menggunakan perkataan yang salah bagi merujuk meraikan ceremony untuk graduan. Erm, should correct this immediately.

Anyway, another word has been learned today. In fact not only me, they also learn for the new word. What a world!


Monday, July 16, 2012

old those days....

salam,

Tengok lah video kat bawah, mengimbau masa lalu.. Budak-budak zaman skang ni rasanya takde dah kot main-main macam ni... Harmoni je....

Permainan feveret kita zaman kanak-kanak ribena ialah main tali getah... Siap bergaduh gaduh lagi tuh.... Nasib games ni x de dalam acara sukan olimpik, kalu x sure masuk.....

Really really really missed those days.... sob sob sob (sbb dah meningkat tua).

Friday, July 13, 2012

Shave or not shave

salam,

Saya nk kongsi info yang org sains buat kajian mengenai, kenapa org yang bersukan ni shave bulu2 yang dia ada... Rupanya ada fakta disebeliknya. Bukan cukur bulu semata-mata utk nampak clean sahaja...

Ni link dia, tapi tak sure la korang buleh retrieve ke dok sebab ni subscribe news from Aquaculture Institute punya...

http://viewer.zmags.com/publication/0c7201e6?utm_medium=email&utm_source=Lab+News&utm_campaign=1478150_LN_SUBS_120712&dm_i=GR4,VOJQ,29PJ3P,2M65N,0#/0c7201e6/1

Untuk rujukan, sila ke page 47 / 48.. Ader jugak bahagian lain yang menarik untuk org bukan sains nak baca....